Ultima perioadă a adus schimbări majore la nivel mondial și ne-a afectat în mod direct stilul de viață, însă cu toate acestea, trebuie să privim partea frumoasă a lucrurilor și să considerăm această experiență ca pe-o oportunitate de a ne (re)descoperi.

În acest articol am realizat o scurtă sesiune de Q&A în care vorbesc despre noile lucruri pe care le-am învățat și (re)descoperit în această perioadă de izolare.

Modul cel mai grav în care această criză sanitară generată de noul COVID-19 ne-a afectat este, probabil, lipsa interacțiunii directe din cauza distanțării sociale. Acest lucru poate genera anxietate care poate duce, în cele din urmă la depresie. Însă nu trebuie să lăsăm această perioadă trecătoare din viața noastră să ne marcheze într-un mod atât de profund. Ci din potrivă, ar trebui să folosim timpul liber pe care îl avem pentru a ne dedica hobby-urilor și pasiunilor noastre, încercând lucruri noi.

1. Cum se simte această perioadă de izolare?

Izolarea a generat un nou stil de viață și a reprezentat, la început, o adevărată provocare, deoarece m-am aflat deseori în stadiul de negare și de împotrivire în acceptarea noii situații. Mulți prieteni care mă cunosc știu că sunt o persoană care adoră să exploreze locuri noi și să experimenteze cât mai mult, iar această nouă situație m-a luat complet prin suprindere prin rapiditatea cu care a reușit să paralizeze, rând pe rând, fiecare țară.

Este drept că aveam multe planuri pentru această vară, printre care se număra și o nouă experiență de Work&Travel în SUA, pe care a trebuit s-o anulez din cauza condițiilor nesigure de călătorie. Mi-a fost foarte greu și m-am simțit nedreptățită, dar am fost dintotdeauna o persoană optimistă și consider că viitorul îmi va pregăti lucruri și mai mărețe și mă va purta în aventuri și mai frumoase! 😀

Această perioadă de izolare este destul de apăsătoare dacă nu îți construiești un program prestabilit și o rutină pe care să încerci s-o respecți, în ciuda condițiilor existente. Asta încerc să fac și eu, combinând programul de cursuri online cu realizarea proiectelor și relaxarea prin diferite activități.

2. Ce cărți ai mai citit în această perioadă?

În general, cărțile pe care le-am citit în această perioadă au avut legătură cu diferite cursuri online de la facultate. Însă trebuie să recunosc că mi-au plăcut la nebunie și m-au inspirat pentru a reuși să realizez diferite proiecte.

Una din cărțile pe care le-am citit în această perioadă este romanul Numele trandafirului de Umberto Eco. Pentru cei care nu au citit deja această carte și ar avea nevoie de un motiv s-o facă, le-aș spune că acest roman reprezintă o versiune vintage a cuplului de investigatori Sherlock Holmes şi Dr. Watson, prezentându-i de fapt, pe cei doi călugări franciscani Guglielmo de Baskerville și ucenicul său, Adso, care ajung să investigheze o serie de crime care au loc la mănăstirea benedictină Stift Melk în anul 1327. Acțiunea nu este lipsită de suspans, dramă, întorsături de situații și romantism generat de iubiri imposibile și relații intime condamnate de religia catolică.

Recomand acest roman pentru iubitorii romanului polițist și nu numai, iar pentru cei care au citit acest roman le recomand și filmul inspirat după acest roman, The Name of the Rose, (r. Jean-Jacques Annaud, 1986) cu subtitrare în română pe care îl puteți viziona în mod gratuit accesând link-ul AICI.

Posterul filmului The Name of the Rose, (r. Jean-Jacques Annaud, 1986)
Sursă poză: pinterest.com

Totodată, în anul 2019 fost realizat un serial italian, The Name of the Rose (r. Giacomo Battiato) care a fost difuzat de postul RAI din Italia, și pe care îl puteți viziona în mod gratuit cu subtitrare în română AICI.

Posterul serialului italian, The Name of the Rose (r. Giacomo Battiato, 2019)
Sursă poză: https://www.ultimenotizieflash.com/

Un alt roman pe care l-am citit a fost Gabriela, Garoafă și Scorțișoară (1958) al autorului brazilian Jorge Amado. Romanul redă imaginea societății braziliene la începutul sec. XX, făcând o paralelă între mentalitatea veche și cea orientată către progres și modernitate.

Romanul discută și despre condiția femeii din această perioadă, în care ele nu au drept de vot și nici libertate de exprimare. Într-o lume guvernată de doctori și colonei care dictează parcursul comunității, iar femeile se căsătoresc din obligație sau aleg să devină prostituate pentru a-și asigura o situație materială bună, o fată de rând iese din tiparele societății, afirmându-se și schimbând normele prestabilite.

Totodată, pentru iubitorii de filme, le recomand și reproducerea video a acestui roman, Gabriela, Cravo e Canela (r. Bruno Barreto, 1983). Linkul fimului gratuit cu subtitrare în română îl puteți accesa AICI.

Actrița braziliană Sônia Braga interpretează rolul personajului principal, Gabriela.
Sursă poză: http://www.spellboundbymovies.com/

3. Ce filme/ seriale ai mai văzut în această perioadă?

Bineînțeles, pe lângă filmele și serialul deja recomandat am reușit să vizionez și alte filme care, fie mi-au fost recomandate, fie le-am găsit întâmplător, dar mi-au stârnit foarte mult interesul.

Întâmplător, am descoperit serialul de televiziune documentar I Shouldn’t Be Alive realizat de o companie de producție din Marea Britanie, care cuprinde 6 sezoane și care a început să fie difuzat din 2005. Acest serial prezintă relatările unor persoane sau grupuri prinse în scenarii periculoase, departe de civilizație și în medii ostile. În fiecare episod, eroul/ eroii își spun(e) povestea incredibilă de supraviețuire.

Nu doar că episoadele sunt interesante și educative în cazul în care ne-am regăsi într-un scenariu asemănător, ci și emoționante și captivante. Dacă sunteți interesați de astfel de producții, episoadele se găsesc în mod integral pe YouTube și le puteți accesa dând click AICI.

Poster din serialul I Shouldnt Be Alive difuzat de Animal Planet.
Sursă poză: https://images-na.ssl-images-amazon.com/

Un alt serial care mi-a fost recomandat și care a fost lansat chiar anul acesta este The Unorthodox (r. Maria Schrader), care a fost difuzat de Netflix, fiind primul serial realizat în limba idiș și care cuprinde 4 episoade. Acest serial spune povestea tinerei evreice, Esther, care se căsătorește cu Yanky Shapiro. Acesta face parte dintr-o comunitate ultra-ortodoxă din Williamsburg, Brooklyn. După căsătorie, Esther își dă seama că nu se poate adapta regulilor stricte impuse de comunitate și decide să fugă în țara originară mamei ei, Germania. Cu toate că Esther încarcă să înceapă o nouă viață pe cont propiu, soțul ei află că este însărcinată și o urmărește pentru a-o convinge să se întoarcă în comunitate.

Scenariul este foarte bine realizat, iar schimbările de situație sunt incredibile. Este de menționat faptul că acest serial se bazează pe anumite detalii din autobiografia lui Deborah Feldman din 2012, intitulată Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots.

Așadar, dacă v-am stârnit interesul cu acest serial, fie îl puteți vedea integral pe Netflix, fie îl puteți viziona gratuit pe un site alternativ de seriale și filme online cu subtitrare în română, accesând link-ul AICI.

Un alt film pe care l-am văzut de curând este legat de situația actuală cu care se confruntă întreaga planetă. Chiar dacă acest film are o vechime de aproape 10 ani, este incredibil cât de asemănător poate fi. Poate ați auzit de el și poate l-ați și vizionat, se numește, Epidemia: Pericol nevăzut / Contagion (r. Steven Soderbergh, 2011).

După ce am văzut acest film, mi-am dat seamă cât de gravă poate deveni această pandemie globală și cum un simplu scenariu de film poate deveni realitate dacă omenirea nu ia decizii drastice. Am văzut acest film pe la începutul lui aprilie, când pandemia din România nu atinsese încă pragul critic și mi-am dat seama că situația moastră este încă una fericită, deoarece încă avem posibilitatea să ne deplasăm cu mașinile în oraș și încă ne putem achiziționa singuri bunuri de la magazin.

Recomand acest film tuturor celor doresc să vadă magnitudinea generată de o astfel de pandemie la nivel global și urmările ei. Puteți vedea filmul online gratuit cu subtitrare în română accesând link-ul AICI.

4. Ce hobby-uri ai mai (re)descoperit în această perioadă?

Bineînțeles, pe lângă cursuri online și proiecte pentru facultate a trebuit să mă dedic și altor activități recreative pentru a nu claca. :)) Pe lângă cărți, filme, seriale și jocuri online am descoperit și alternativa de jocuri de societate.

Cred că fiecare dintre noi își aduce aminte de jocuri precum Nu te supăra frate, Piticot, Activity, Șah, Table și multe alte jocuri. Ei bine, pe lângă aceste jocuri pe care ar trebui să le joci în pereche pentru a avea farmec, am (re)descoperit și plăcerea de a construi puzzle-uri. Am început dintr-o simplă curiozitate, care m-a captivat ușor-ușor, iar după ce am terminat de construit primul puzzle mi l-am comandat pe al doilea și tot așa. În prezent, după ce am început cu primele două puzzle-uri a câte 500 de piese fiecare, am trecut la un alt nivel și la cel mai îndrăzneț de până acum, și anume la un puzzle de 2.000 de piese cu panorama orașului Doha, Qatar.

Panorama Castelului  Neuschwanstein  din München.
Puzzle de la D-Toys.
Panorama orașului Porto, Portugalia.
Puzzle de la Trefl.
Puzzle cu panorama orașului Doha, Qatar.
Puzzle de la Trefl.

Așa cum am mai spus și la început, cred că această perioada de izolare ar trebui privită ca pe-o oportunitate de a ne (re)descoperi, încercând cât mai multe lucruri care ne fac plăcere și care ne mențin ocupați. Pentru mine, existența acestui blog este o altă modalitate prin care mă mențin ocupată și prin care îmi construiesc un program bine stabilit, iar acest lucru mă ajută enorm în motivarea personală și în progresul pe care îl fac în fiecare zi.

Să ne auzim și să ne vedem cu bine! 😀

Vă mulțumesc frumos pentru susținere! 🙂

See you soon! 😉