Dacă ai avut parte de primul tău zbor cu avionul, te felicit pentru curajul pe care l-ai avut, iar dacă nu, iată câteva sfaturi care îți vor face experiența zborului mult mai plăcută.

Presupun că înaintea primului zbor îți pui multe întrebări, precum: Ce acte trebuie să am la mine? Cum mă voi descurca în aeroport? Ce dimensiuni poate avea bagajul? Ce am voie să car în bagaj? etc. Ei bine, în acest articol vă voi răspunde la aceste întrebări și vă voi da și câteva sfaturi pentru a vă putea bucura de zbor pe deplin.

Anul trecut, prin vară am fost la un workshop organizat de Raluca Mureșan (Travel & Lifestyle Blogger la Ralu Călătorește), care se numea Chips&Tricks for Travel. În cadrul workshop-ului, Raluca ne-am împărtășit din experiențele sale personale și ne-a învățat cum să ne planificăm o călătorie. Tot atunci am aflat și de companiile aeriene low cost, precum: Ryanair, Wizzair, Blueair etc. care pun în vânzare din când în când bilete de avion la numai 10€ dus. Știu că poate părea ireal, dar dacă pândești ofertele acestor companii aeriene poți să îți planifici un concediu într-o țară străină cu un minimum de 20€ dus-întors.

20171025_084613
20171025_080008

Ei bine, am ținut cont de câteva sfaturi de-ale Ralucăi, iar anul trecut, în octombrie, am decis să merg într-un scurt city-break de o zi la Milano. Îmi doream de mult timp să văd Domul din Milano, Scala din Milano, dar și să gust câteva specialități locale, însă nu dispuneam nici de prea mult timp și nici de bani, ținând cont că eram în plină perioadă de facultate, așa că am ales o cale de mijloc.

20171025_140201

După ce m-am gândit puțin mi-am zis: Let’s do this! Am tot căutat și am pândit cursele low cost, am găsit oferta potrivită, am ales o dată și am rezervat biletul imediat. Done! Ok, am făcut ce era mai greu, însă mă gândeam la ideea că va trebui să îmi iau tot ceea ce am nevoie într-un bagaj care îmi va deveni cel mai bun prieten pentru următoarele 24h. Bineînțeles că am optat pentru un bagaj de mână. De altfel, vă sfătuiesc și pe voi să nu vă luați un bagaj prea voluminos dacă vă planificați o călătorie pentru un weekend. Un bagaj de mână este deajuns, credeți-mă, fetelor! :))

BAGAJUL

Cel mai important lucru atunci când îți pregătești bagajul de mână este să cunoști dimensiunile acceptate de fiecare agenție în parte pentru a nu te trezi în aeroport că îți măsoară bagajul, iar dacă nu corespunde cerințelor, să trebuiască să plătești o suprataxă. 🙁 Iată lista dimensiunilor acceptate de majoritatea companiilor aeriene:

Fără titluikkl
 • Wizz Air – Bagajul de mână: 55 x 40 x 23 cm. și maximum 10 kg. Bagajul de cală: 149 x 119 x 171 cm și maximum 32 kg.*
 • Blue Air – Bagajul de mână: 55 x 40 x 20 cm. și maximum 10 kg. Bagajul de cală: 100 x 80 x 30 cm. și maximum 32 kg.*
 • Ryanair – Bagajul de mână: 55 x 40 x 20 cm. și maximum 10 kg.
 • Tarom – Bagajul de mână: 55 x 40 x 20 cm. și maximum 10 kg.
 • Lufthansa – Bagajul de mână: 55 x 40 x 23 cm. și maximum 8 kg.
 • KLM –  Bagajul de mână: 55 x 25 x 35 cm. și maximum 12 kg. Compania acceptă 2 piese de bagaj cu condiția să nu depășească greutatea de 12 kg. A doua piesă poate fi considerată o poșetă sau o geantă de laptop cu dimensiune maximă de 45 x 20 x 35 cm.
 • British Airways – Bagajul de mână:  56 x 45 x 35 cm. și maximum 23 kg.
 • Air France – Bagajul de mână: 55 x 35 x 25 cm. și maximum 12 kg.
 • Qatar Airways – Bagajul de mână: 50 x 37 x 25 cm. și maximum 7 kg.
 • Turkish Airlines – Bagajul de mână: 55 x 40 x 23 cm. și maximum 8 kg.
 • Austrian – Bagajul de mână: 55 x 40 x 23 cm. și maximum 8 kg.
 • Emirates – Bagajul de mână: 55 x 38 x 20 cm. și maximum 7 kg.

* Pentru bagajele de cală se percep alte tarife în funcție de destinație și de durata zborului.

Odată ce ați rezolvat și cu dimensiunile bagajului puteți să vă liniștiți. Abia acum vine partea interesantă: Ce obiecte am voie să îmi iau în bagajul de mână? Haideți să vedem împreună. Am căutat puțin pe internet și am aflat că regulile depind de fiecare companie aeriană în parte. Însă, în principiu, majoritatea obiectelor acceptatate în bagajul de mână sunt:

Electrocasnice: Cameră foto, laptop, placă de păr, uscător de păr, MP3 Player, Kyndle etc. Lichide/Medicamente: Trebuie transportate în recipiente de maximum 100 ml. Mâncare: Sandviș, croissant, biscuiți, fructe etc.

Ce nu ai voie să îți iei în bagajul de mână: apă (îți poți cumpăra abia după ce treci de controlul de securitate din duty-free), alcool (doar în sticluțe de 100 ml. sau fără rectricție dacă cumperi din duty-free), lamă de ras, forfecuță de unghii, pensetă, unghieră, trepied foto, jucării care imită armele, chiar dacă sunt din plastic (obiecte ascuțite) etc.

Acum că știi ce ai voie, dar și ce nu ai voie să îți iei în bagajul de mână, au mai rămas numai câteva întrebări: Ce documente trebuie să am la mine?

uk-travel-documents

În principal, după ce îți rezervi biletul (online, telefonic sau fizic) și îl achiți, îți vei putea face check-in-ul, dacă dorești. Cu cât îl faci mai repede, cu atât vei fi mai liniștit și te vei putea ocupa în liniște de alte detalii ale călătoriei. Dacă alegi să îți faci check-in-ul va trebui să ai la îndemână buletinul sau un act de identitate, deoarece vei avea nevoie de datele personale, atât ale persoanei care a făcut rezervarea, cât și ale celorlalți pasageri dacă alegi să călătorești în grup. După ce termini de făcut check-in-ul, vei primi biletele în format digital și le poți printa, sau păstra în telefon. Biletele prezintă un cod QR (foarte important), care va fi verificat la poarta de îmbarcare, iar mai apoi scanat la îmbarcarea în avion.

Dacă alegi să călătorești într-o țară din Uniunea Europeană, nu vei avea nevoie decât de buletin, iar pentru celelalte țări de pașaport, însă poți folosi pașaportul și în țările din UE. Dacă ești elev sau student nu uita să îți iei carnetul de elev/student, deoarece beneficiezi de diverite reduceri la obiectivele turistice sau în alte locuri.

Odată ajuns la aeroport, probabil te vei întrebare: Cum mă voi descurca în aeroport? Însă, nu este deloc atât de greu pe cât pare. Este de preferat să ajungi cu minimum 2h. înainte de decolare pentru că sunt destul de multe proceduri prin care vei trece și deseori nu este chiar atât de liber în aeroport.

AEROPORTUL

image-2017-07-4-21853686-70-aeroportul-henri-coanda-otopeni

Pasul 1. 1.1 Orientarea: Dacă ai bagaj de cală va trebui să te prezinți la ghișeul alocat companiei aeriene cu care vei zbura, să prezinți actul de identitate, să pui bagajul pe banda de bagaje, care va fi cântărit și căruia i se va pune o etichetă. Mai apoi vei fi îndrumat către poarta de îmbarcare.

1.2 Dacă ai numai bagaj de mână, atunci mergi direct la controlul de securitate.

Pasul 2. Controlul de securitate: Îți iei o tavă de plastic și pui în ea toate obiectele metalice pe care le ai, de la electrocasnice, laptopuri, bani, bijuterii, până la curele sau chiar încălțăminte, dacă este cazul. Dezbraci haina cu care ești îmbrăcat (dacă este cazul) și o pui în tavă. Tava și bagajul tău de mână vor trece prin filtru și tu la fel. 🙂 Va trebui să fii lipsit complet de metale pentru a putea trece prin poarta de control, iar aparatul să nu piuie. După ce ai trecut cu bine de control îți strângi lucrurile din tavă, îți iei haina și mergi mai departe. P.S. (Eu, personal, recomand să iei două tăvițe și să pui într-una toate lucrurile metalice, iar în cealaltă, bagajul de mână și haina, asfel vor vedea clar ce este într-o tavă și ce este în cealaltă).

Pasul 3. Controlul pașaportului: Aici predai buletinul sau pașaportul, în funcție de destinație și boarding pass-ul. Actele îți sunt verificate și ți se va da sau nu undă verde să părăsești țara.

Pasul 4. Duty-free: După ce primești undă verde poți să mergi mai departe și ajungi în zona de duty-free, unde vei vedea magazine stânga-dreapta și unde o apă la 0,5 l. costă 10 lei. Meh! Acomodează-te cu acest loc pentru că aici vei petrece restul timpul până la îmbarcare.

Pasul 5. Îmbarcarea: Odată ajuns la poarta de îmbarcare vei observa că se formează două cozi: una pentru cei care au zbor cu prioritate și cărora li se vor verifica actele și biletul de avion înaintea celorlați și alta pentru zborurile fără prioritate. Pentru a știi unde să te așezi la coadă va trebui să știi ce tip de bilet ai. În general, cei care optează pentru îmbarcare cu prioritate plătesc o taxă în plus.

Pasul 6. Urcarea în avion: După ce ai trecut de poarta de îmbarcare o vei lua, fie pe un culoar special, tip pasarelă, care face posibilă trecerea din aeroport către avion, fie vei fi transportat cu un autobuz alături de ceilalți pasageri la avion. De acolo vei urca pe o scară direct în avion.

P.S. 1: Este important să ții minte locul pe care îl ai în avion pentru a știi pe unde să urci, fie pe ușa din față, fie prin spate. Nu de alta, dar culoarul din avion este minuscul și este destul de greu ca două persoane să se strecoare una pe lângă cealaltă.

P.S. 2: Nu îți pune biletul de avion prea adânc în bagaj pentru că îl vei prezenta din nou la ușa avionului unor angajați.)

20171025_085042

Bine ai venit la bord! Oare ce să fac acum? Aștepți să se îmbarce și restul pasagerilor, iar după ce s-au liniștit lucrurile, stewardesele îți vor prezenta procedurile de siguranță în cazul unui accident aviatic. În cazul în care ești pentru prima dată într-un avion, ar fi bine să fii atent, deoarece vei primi anumite indicații care îți pot salva viața în cazul unui accident adevărat.

După ce instruirea s-a încheiat, doar pune-ți centura de siguranță, relaxează-te și bucură-te de zbor.

AVIONUL

20171025_092316

Acum m-am gândit să îți dau câteva sfaturi pentru a face experiența primului tău zbor mult mai plăcută și anume:

 1. Hidratează-te bine. Știu că e destul de scumpă apa din duty-free sau din avion, însă din cauza presiunii și chiar a emoțiilor, ți se poate face rău.
 2. Mâncarea. Unii se simt rău dacă mănâncă înainte să zboare cu avionul, însă nici să zbori pe stomacul gol nu e o idee prea grozavă. Încearcă să nu mănânci prea gras, dar totuși să fie ceva sățios. Poți încerca niște biscuiți, sticks-uri sau sandvișuri; după propriile preferințe.
 3. Poți lua cu tine o pernă de gât și o pătură. (Sincer, când am zburat prima dată, am simțit un contrast de temperatură atât de mare încât nu am crezut că e posibil așa ceva. Imaginează-ți, doar, pasagerii de la mijloc, efectiv, își făceau vânt cu o revistă pentru că era foarte cald, iar în fața și în spatele avionului, oamenii stăteau înfofoliți în pături. Deci, nu știi niciodată la ce să te aștepți, ținând cont că fiecare avion este diferit.)
 4. Dopurile de urechi și mască de dormit, alături de o pernă de gât și de o pătură, te vor face să dormi ca un bebeluș. Te vei relaxa și nici nu vei realiza cât de repede a trecut timpul.
 5. Haine confortabile. Îmbracă-te cu ceva confortabil pentru că locurile din avion nu sunt printre cele mai spațioase și ai nevoie de cât mai mult confort pentru a te putea bucura de zbor. Poți opta pentru niște adidași care să îți fie comozi.
 6. Ascultă muzică sau citește o carte. Timpul zboară foarte repede atunci când faci ceva. Te poți anima cu muzica preferată în căști sau cu o carte bună. Oricum, nu prea ai prea multe lucruri de făcut în avion.
 7. Bucură-te de călătorie. Dacă zbori pentru prima dată cu avionul, acest lucru este primordial. Admiră peisajul, fă câteva poze și gândește-te la ce vei face când vei ajunge în vacanță. Gândește-te la lucruri frumoase, la peisaje exotice și la faptul că zbori deasupra norilor.

Reîntorcându-mă la experiența primului meu zbor din București către Milano-Bergamo, vă spuneam că în octombrie la ora 04:45 avionul a decolat de pe aeroportul Otopeni, iar la ora 07:00 am aterizat pe aeroportul din Bergamo. O călătorie nu foarte lungă, dar palpitantă. După ce am luat un autocar și am ajuns în Milano, am început să cutreierăm prin oraș și am vizitat, atât Domul, cât și Scala din Milano. Am trecut prin Galeria Vittorio Emanuele și am servit și o cefeluță la o terasă din centrul orașului.

A fost o zi super lungă, dar plină de aventuri în care ne-am plimbat foarte mult și am făcut și câteva cumpărături. Apoi, în dimineața celei de-a doua zi am avut cursa spre casă de la ora 04:15, aterizând pe aeroportul Otopeni în jurul orei 06:30. A fost o călătorie din care am învățat multe lucruri și care m-a pregătit pentru drumuri mult mai lungi. Dar asta e o cu totul altă poveste.

20171025_125926
20171025_120137

Acestea au fost sfaturile mele de călătorie. Sper să vă fie de folos în viitoarele călătorii. Vă doresc călătorii cât mai plăcute și vacanțe cât mai reușite. Drum bun!

UPDATE! Dacă dorești să citești articolul despre Primul zbor în America, apasă AICI.

Vă mulțumesc pentru susținere! 🙂

See you soon! 😉