În situația de criză și panică cu care se confruntă întreaga planetă din această perioadă, haideți să găsim puțin timp să ne mai destindem și să vedem și alte lucruri frumoase de pe internet. În cel de-al treilea articol vă voi prezenta o călătorie într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Peninsula Iberică, și anume teritoriul britanic Gibraltar.

Am petrecut 24 de ore în această regiune, explorând centrul orașului, dar și alte locuri incredbile. În acest articol vă voi prezenta un TOP 3 al locurilor pe care trebuie să le vizitați când ajungeți zonă. Așadar, haideți să începem!

În dimineața zilei de 14 februarie am plecat de la cazarea pe care o aveam în Alhambra către Gibraltar. Drumul dintre aceste două orașe este de aproximativ 250 de km., iar călătoria cu mașina a durat cam 3 ore. După ce am ajuns în orașul spaniol de graniță dintre cele două țări, La Línea de la Concepción, am parcat mașina și am pornit pe jos către punctul de trecere al frontierei. Zilnic, această frontieră este traversată de mii de localnici și turiști.

Înainte să vă povestesc despre obiectivele pe care le-am vizitat în zonă, consider că ar fi necesară și o scurtă prezentare a teritoriului. Așadar, Gibraltar este unul dintre teritoriile Marii Britanii, aflându-se în sudul Peninsulei Iberice și este singurul teritoriu britanic de peste mări situat în Europa. Suprafața totală a teritoriului este de numai 6,8 km, iar populația sa este de aproximativ 35.000 de persoane.

Astfel, după ce am traversat frontiera, am pornit pe jos către centrul orașului. Este interesant faptul că în imediata apropiere a punctul de frontieră se află chiar Aeroportul Internațional Gibraltar. Acesta este considerat unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din Europa din cauza lungimii destul de scurte a pistei.

Totodată, un alt aspect destul de neobișnuit și chiar înfriocoșător al acestui aeroport este că unul dintre bulevardele principale din Gibraltar, Winston Churchill Avenue, se intersectează cu pista. Din această cauză, atunci când un avion aterizează sau decolează, drumul este închis, traficul este suspendat, iar mașinile, localnicii și turiștii trebuie să aștepte aterizarea sau decolarea avionului. Și noi am fost martorii unui astfel de spectacol! 😀

După ce am ajuns în apropiere de centrul orașului, ne-am îndreptat către cel mai vizitat obiectiv turistic din zonă, și anume Stânca Gibraltar. Punctul nostru de reper principal a fost, de fapt, telefericul care ne-a dus către vârful stâncii.

Stânca Gibraltar

După ce am ajuns la teleferic am achiziționat 3 bilete dus, deoarece aveam să coborâm pe jos. Stânca din Gibraltar are 426 de metri și este cel mai înalt punct al teritoriului. Odată ajunși sus, am putut să vedem deja maimuțelele care ne așteptau curioase. Câteva sfaturi din partea noastră ar fi, să ascundeți mâncarea, băutura, ochelarii de soare și obiectele de valoare, precum ceasuri sau inele, deoarece riscați să rămâneți fără ele.

Legat de acest lucru, odată ce am ajuns în vârf și ne-am dat jos din teleferic, o maimuțică curioasă s-a urcat pe spatele mamei mele, încercând să-i deschisă rucsacul cu mânuțele sale. După câteva momente de amuzament, dar și panică, am reușit să îndepărtăm maimuțica, care a coborât singură și a plecat către surorile ei. Acest lucru s-a mai întâmplat o dată cu o altă maimuță curioasă. Din păcate, videoclipul în care am surprins întâmplarea cu pricina este neclar, dar am reușit să extrag câteva poze din filmarea originală. :))

Maimuțele din Gibraltar

Primatele din Gibraltar poartă denumirea de macaci barbari și se întâlnesc în Africa de Nord și Europa de Sud, mai exact numai în zona Gibraltar. În prezent, numărul de primate din această regiune este de aproximativ 300 de exemplare, iar oricât de drăguțe și prietenoase ar părea, nu trebuie să uitați că sunt animale crescute în sălbăticie și pot deveni agresive în orice moment. Așadar, încercați să păstrați o mică destanță față de ele.

Platforma Skywalk

Odată cu panorama și oportunitatea de a fi atât de aprope de primate și de a le observa în habitatul lor natural, ne-am bucurat și de experiența oferită de Skywalk. Această platformă oferă o panoramă de 360º asupra orașului, iar printre lucrurile interesante despre acest loc este că inaugurarea care a avut loc pe 21 martie 2018 a fost făcută chiar de către Mark Hamill, AKA Luke Skywalker din seria de filme Star Wars.

După ce am explorat împrejurimile, am început să coborâm pe jos, urmând traseul marcat. Coborârea a durat aproximativ o oră, iar traseul a fost destul solicitant și anevoios, dar plăcut și palpitant. După ce am ajuns din nou în centrul orașului, am explorat puțin magazinele de suveniruri în căutare de produse locale. Astfel, am achiziționat câteva sticle de whisky irlandez.

După o zi plină de aventuri și peripeții, am pornit încet către aeroport și, implicit către punctul de trecere al frontierei cu Spania pentru a ne întoarce la mașină. Această experiență a fost unică și ne-am bucurat nespus că am putut să ajungem și în acest loc al Europei, plin de frumuseți, asemînător cu un Regat Unit în miniatură și mediteranean.

Așadar, cam așa a arătat sejurul nostru de 24 de ore în Gibraltar. Acest oraș multicultural și multilingvist este deosebit de frumos și de potrivit pentru un concediu planificat pe timpul primăverii, deoarece în mijlocul verii poate fi canicular. În următorul articol vă voi prezenta ultima țară de pe lista noatră de călătorie, și anume Spania. Totodată, vă voi vorbi despre frumusețile orașelor Alhambra și Barcelona. Așadar, stați pe aproape! 😀

Vă mulțumesc frumos pentru susținere! 🙂

See you soon! 😉