[Timp de lecturare: 3 minute] Când mă gândesc la cât de mult s-au schimbat lucrurile de-a lungul unui an, mă gândesc la cât de mult am evoluat. Ei bine, anul trecut, în aceeași perioadă, mă confruntam cu una dintre cele mai asidue provocări din viața unui student, și anume redactarea Lucrării de Licență.

În acest articol îți voi prezenta propria experiență pe care am avut-o de-a lungul acestui proces, cum am reușit să promovez acest „examen” al vieții, precum și 5 sfaturi de care să ții cont când îți redactezi Lucrarea de Licență pentru rezultate cât mai productive. Așadar, să începem! 😀

1. Ia-ți timpul necesar

Pentru cei care nu mă cunosc, numele meu este Andreea Anamaria Idu și am absolvit în vara anului 2019 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București, profilul Filologie: Cehă – Portugheză. Au fost 3 ani frumoși, dar foarte solicitanți, în care mi-am îmbogățit încă și mai mult cunoștințele de limbă portugheză pe care le aveam deja din liceu, și în care am reușit să acumulez destule cunoștințe de limbă cehă la un nivel conversațional decent. Nu voi intra în foarte multe detalii legate de anii de studiu, deoarece în acest articol mă înteresează, îndesosebi, experiența pe care am avut-o pe parcursul anului III.

Așadar, încă de la începutul anului III am știut că va fi un an greu, solicitant din toate punctele de vedere și care îmi va testa toate limitele. Cu toate acestea, mi-am păstrat calmul și m-am folosit de timp în avantajul meu. Primul sfat pe care ți-l dau este să te gândești într-un mod responsabil și realist la proiectul pe care îl ai de făcut și să reții că lucrurile mărețe nu se întâmplă și nici nu se construiesc într-o noapte. Timpul poate fi cel mai bun prieten sau cel mai mare inamic al tău în funcție de cum îl folosești.

Ia-ți timpul necesar pentru a procesa și analiza situația de față și pune pe hârtie toți pașii pe care îi consideri a fi necesari în realizarea acestui proiect. Pentru mine, chiar dacă la început am considerat acest proiect ca fiind o presiune, l-am privit mai târziu ca fiind o experiență din care aveam să învăț foarte multe lucruri. Schimbarea perceției în astfel de situații este un alt factor important în reușita de mai târziu.

2. Alege-ți un domeniu de interes preferat

Încă de la început este foarte important să te gândești și să te decizi asupra unui anumit domeniu de interes care te atrage puțin mai mult decât celelalte și asupra căruia vei ajunge să faci cercetare, scriind într-un mod plăcut și cât mai creativ. Acest lucru va fi esențial și va avea un rol important de-a lungul procesului de redactare, deoarece în ciuda tuturor materialelor pe care le vei avea la îndemână și chiar a bunăvoinței proprii, nu vei reuși să scrii un material interesant și de calitate dacă domeniul nu te pasionează îndeosebi, ajungând să te chinui mai mult decât să-ți placă ceea ce faci.

În cazul meu, prima dilemă cu care m-am confruntat a fost să mă decid dacă Lucrarea de Licență pe care o voi redacta va fi în limba cehă sau portugheză, ajungând într-un final la concluzia că îmi doresc să aprofundez și să îmi valorific cât mai mult cunoștințele de limba portugheză.

Aceasta a fost prima dilmă rezolvată, dar următoarea, încă și mai aprigă, a fost să mă decid asupra unui domeniu de interes. Opțiunile erau simple și puține; două mai exact, fie Literatura portugheză și tot ce ținea de opere de beletristică, fie Limba portugheză și tot ce ținea de domeniile de lingvistică, precum fonologie, morfologie, semantică, sintaxă și pragmatică. Alegerea mea a fost simplă, întrucât niciodată nu m-a atras domeniul lingvisticii. Mi s-a părut interesant și complementar în anumite aspecte pentru a înțelege construcția limbii portugheze, dar nu m-a atras într-un mod aparte pentru a realiza un proiect mult mai amănunțit despre unul din domeniile sale.

Cu toate acestea, întotdeauna am manifestat un interes deosebit pentru operele de beletristică. Așadar, mi-am îndreptat atenția către Literatura portugheză și către tainele sale literare.

3. Alege-ți o temă de care să-ți placă să vorbești

Odată stabilit domeniul de interes în care îți vei realiza cercetarea, este important să te decizi și asupra unei teme pe care o vei studia în amănunt și care va reprezenta, de fapt, Lucrarea ta de Licență.

Știu că, poate te gândești că este mult mai ușor de spus decât de făcut, dar nu este chiar așa. Dacă îți așterni pe hârtie toate ideile pe care le ai despre acea temă și ceea ce ți-ai dori să reiasă în urma studiului tău, mergi să vorbești cu profesorul tău coordonator pentru a obține mai multe informații și sugestii.

Profesorul-coordonator joacă un rol foarte important în acest proces de redactare a lucrării. De aceea este bine să aveți o relație deschisă, deoarece de la numai câteva idei așternute pe foaie, pot fi puse primele baze ale viitoarei tale lucrări.

În cazul meu, am pornit de la câteva idei ale unor foste Lucrări de Licență din domeniul Literaturii portugheze și am ajuns la concluzia că mi-ar plăcea să dezvolt un studiu despre perioada sec. XIX și despre condiția femeii din Portugalia la acea vreme. Romanul de la care am plecat pentru a dezvolta acest proiect a fost Portretul Ricardinei (1868) de Camilo Castelo Branco. Am ales această temă de interes deoarece am fost atrasă și de curentul literar în plină desfășurare la acea vreme, și anume Romantismul.

4. Fii punctual și perseverent

Autodisciplina a jucat și joacă un rol foarte important în rutina mea zilnică. Îmi setez un anumit program și anumite obiective pe care doresc să le ating cu orice preț pentru a fi mulțumită de rezultatul final. Același lucru trebuie să se întâmple și în cazul redactării Lucrării de Licență. E important să fii constant de-a lungul cercetării tale și să nu cedezi pe parcurs, ajungând să lași totul pe ultima sută de metri.

Setează-ți câteva obiective săptămânale pe care să le atingi și de care să te ții, precum parcurgerea câtorva materiale sau scrierea a cel puțin 3-4 pagini din proiect etc.

În cazul meu, adevăratul proces de redactare a Lucrării de Licență a început din luna februarie, când am realizat că proiectul meu trebuie să aibă minimum 50 de pagini scrise în limba portugheză, iar perioada de timp de care dispuneam până la prezentarea propriu-zisă era de aproximativ 3 luni. Așadar, m-am pus serios pe treabă și mi-am setat obiective săptămânale de care m-am ținut cât am putut de mult pentru a nu rămâne în urmă cu realizarea proiectului.

5. Fii încrezător în tot ceea ce faci

Acest sfat ți-l dau ca o lecție de viață și nu doar pentru redactarea proiectului de studiu, însă vreau să reții că ceea ce faci și construiești este original. Așadar, trebuie să te încrezi în forțele propri și să fii sigur de sine. Trebuie să ai încredere că proiectul tău este unul dintre cele mai bune pentru că tu ești persoana care a muncit atât de mult în realizarea lui și pentru că niciun proiect nu seamănă cu al tău, deoarece ideile tale sunt originale.

Până și eu am avut multe momente în care m-am simțit depășită de situație și m-am întrebat: Oare ce pot eu să aduc nou față de ceilalți? Ce am eu de spus și nu au spus alții? Întotdeauna să crezi că poți aduce ceva nou pentru că fiecare om este unic și trece ideile prin prorpiul filtru al memoriei. Da, într-adevăr, te inspiri din multe surse bibliografice pe care le citezi la final, însă ceea ce se leagă în urma cercetării și documentării surselor și a analizei pe care o faci în scris reprezintă, de fapt, aportul de unicitate pe care ți-l aduci în creația ta.

Nu te lăsa descurajat de faptul că poate unele idei nu se leagă sau ajungi să realizezi că este mult prea complicat. Caută soluții și nu abandona ceea ce ai făcut până acum. E ușor să renunți, însă cel mai important este să găsești puterea necesară să te automotivezi când nimeni nu o face. Să nu crezi că mi-a fost atât de ușor să fac toate aceste lucruri, când până și profesorul-coordonator ajungea să mă demoralizeze mai mult decât să mă încurajeze. Am găsit cumva o nișă de compromis și am reușit să merg pe acel drum până am realizat întreg proiectul, iar rezultatul final nu a întârziat să apară. 🙂

La începutul lunii iunie din 2019, mi-am prezentat Lucrarea de Licență în fața comisiei de Limbi și Literaturi Romanice, cunoscută ca fiind una dintre cele mai severe catedre din Facultatea de Limbi și Literaturi Străinine, reușind prin autocontrol, încredere în forțele proprii și carismă, să câștig aprecierea și interesul comisiei care mi-a evaluat prestanța și Lucrarea de Licență cu nota finală 9,75.

Nota finală nu a fost un 10 perfect precum al Nadiei Comăneci, dar a fost o notă care mi-a întrecut toate așteptările, demonstrându-mi că sunt în stare să fac lucruri incredibile atunci când îmi propun anumite obiective și le urmez.

Acestea fiind spuse, am vrut să-ți prezint pe scurt experiența mea de viață de-a lugul anului III, precum și să împărtășesc câteva sfaturi de care sper să ții cont când îți vei redacta propria Lucrare de Licență. Nu uita că această perioadă este trecătoare în viața ta, iar la final rămânem numai cu amintirile sau în cazul de față, cu rezultatele. Dă tot ce ai mai bun și să ne auzim cu bine! 😀

Vă mulțumesc frumos pentru susținere! 🙂

See you soon! 😉