[Timp de lecturare: 10 minute] În ultimul, dar nu cel din urmă articol din seria „Călătorie prin Europa” vă voi prezenta ultima destinație de pe lista noastră, și anume Spania.

În cele 5 zile pe care le-am petrecut în această țară am vizitat 2 orașe deosebit de frumoase, Alhambra și Barcelona pe care vă invit să le explorăm împreună. Vă voi prezenta experiența personală pe care am avut-o în aceste orașe, precum și câteva sfaturi de călătorie. Așadar, să începem! 😀

Prima noastră destinație dintre aceste două orașe a fost Alhambra din orașul Granada. Ei bine, înainte să vă prezint aventura noastră în acest oraș, aș dori să vă dau câteva detalii generale despre locație. Ei bine, Alhambra este unul dintre cele mai vizitate obiective ale Spaniei, înregistrând peste 2 milioane de vizitatori anual și aproximativ 8.500 de vizitatori zilnic. Iar aceste numere sunt de înțeles în contextul în care Alhambra este inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Tododată, această construcție arhitecturală islamică care datează din sec. al IX-lea reprezintă una dintre cele mai bine conservate monumente construite de mauri în timpul ocupației Peninsulei Iberice timp de mai bine de opt secole. Numele acestei construcții, și anume Palatul Alhambra provine din arabă, unde Qalat al Hamra, înseamnă Castelul Roșu. Un lucru interesant este că planurile inițiale ale acestei construcții prevedeau pereți de culoare albă, însă în urma locației și a soarelui puternic care s-a reflectat pe aceste construcții, culoarea lor a ajuns astăzi să fie roșiatică.

În Alhambra am petrecut 2 zile, iar una dintre aceste zile am dedicat-o în totalitate explorării Palatului regal. Ne-am achiziționat biletele online de acasă înainte să plecăm din București, deoarece sit-ul este foarte vizitat și riscam să nu găsim bilete la locație. Așadar, am achiziționat trei bilete care ne-au permis accesul la Palatul și Grădinile regale Generalife (The Generalife Gardens) și la Palatul Nasrid (Palacio Nazaries).

Palatul și Grădinile Generalife

Odată ce am ajuns acolo am observat mulitudinea de turiști care se răspândeau precum furnicile în toate părțile. Noi am apucat-o către Grădinile regale Generalife și am greșit făcând acest lucru, deoarece Palatul Nasrid permite accesul numai unui număr limitat de turiști, iar ora de intrare de pe biletul achiziționat trebuie respectată cu strictețe. Chiar și așa, experiența a fost una deosebit de frumoasă.

Drumul către Grădinile regale Generalife și palat oferă o priveliște de excepție către oraș, iar interiorul este plin de fântâni arteziene, palmieri și flori exotice. Atât Palatul cât și Grădinile regale Generalife au fost construite în sec. XIV.

Palatul lui Carol al V-lea

După ce ne-am bucurat de panormă am pornit și mai adânc în inima construcției musulmane și am ajuns la Palatul lui Carol al V-lea. Fațada exterioară este construită în stil renascentist, iar structura interioară prezintă un remarcabil patio rotund pe două nivele, asemănător Colosseumului din Roma. Această construcție măsoară 17 metri înălțime și 63 de metri lățime.

Ne-am resemnat cu faptul că nu am putut vizita și Palatul Nasrid și ne-am continuat călătoria. Cu toate acestea, Alhambra ne-a oferit unele dintre cele mai frumoase locuri și priveliști.

Barcelona

Cel de-al doilea oraș din Spania pe care l-am vizitat a fost Barcelona. Acest oraș este cel mai vizitat din toată Spania, înregistrând peste 8 milioane de turiști anual, în condițiile în care populația locală a orașului este de numai 1,6 milioane de oameni. Cu toate acestea, Bacelona se află pe locul 3 la capitolul cel mai fotografiat loc din lume, conform platformei Google.

Am petrecut 3 zile în acest oraș și au fost de ajuns pentru a vizita cele mai importante obiective turistice. Am fost cazați la Suites Independencia – Abapart și am fost foarte mulțumiți de camerele spațioase, bucătărie proprie echipată, parcare privată, iar distanța față de Sagrada Familia este de numai 15 – 20 de minute de mers pe jos. Recomand această cazare cu cea mai mare încredere! 😀

Bazilica Sagrada Família

În prima zi pe care am petrecut-o în Barcelona am vizitat celebra construcție Bazilica Sagrada Família, concepută de arhitectul Antonio Gaudi. Lucrările inițiale au început în anul 1882, iar construcția a rămas din păcate neterminată. Cu toate acestea, lucrările de finisare ale construcției sunt în plină desfășurare, iar data de inaugurare a construcției este preconizată a fi 2026, deoarece în acel an se vor împlini 100 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului Gaudi. Astfel, inaugurarea clădirii finisate ar reprezenta un omagiu adus acestuia.

De asemenea, am preferat să rezervăm bilete online înainte să plecăm din București, deoarece riscam să nu găsim bilete la locație. Ei bine, când am ajuns de dimineață, încă mai erau bilete disponibile, dar nu în intervalul orar în care optaserăm inițial. Așadar, am luat decizia corectă de această dată. Biletele noastre au inclus atât ghid audio în limba engleză, cât și accesul la Casa Muzeu Gaudi.

Bazilica Sagrada Família este o biserică romano-catolică cu 18 turnuri, care îi reprezintă pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști (Luca, Marcu, Matei și Ioan), Sfânta Fecioară Maria, iar cel mai înalt turn îl reprezintă pe Iisus Hristos. Înălțimea totală a bisericii este de 170 m și prezintă 3 fațade: cea a Nașterii lui Iisus Hristos (spre est), cea a Gloriei care simbolizează originile omului (spre sud) și cea a Patimilor lui Iisus (spre vest).

Interiorul bisericii este plin de elemente biblice, cosmice și narative, deoarece, pe lângă sculpturile biblice, stâlpii formează o pădure interioară, iar boltele copacilor reprezintă semne zodiacale. Toate aceste elemente nu fac altceva decât să arate echilibrul dintre lumea divină și lumea pământească.

Parcul Güell

Următorul obiectiv turistic de pe lista noastră a fost Parcul Güell, unde se află, totodată și Casa Muzeu Gaudi. Acest parc exotic a fost ideea măreața a artistului Gaudi și a fost amenajat între anii 1900 – 1914, iar din 1984 se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest parc este deosebit de frumos, plin de palmieri și de papagali care zboară liberi în mediul lor natural.

Locația acestui parc este una perfectă, deoarece se află într-o zonă marginală față de Centrul Vechi al Barcelonei. Astfel, chiar dacă zonă este frecventată în mod constant de turiști, oricine își poate găsi un loc de liniște în acest parc de dimensiuni considerabile.

Casa Muzeu Gaudi

Odată ce am pătruns în inima parcului, am ajuns și la Casa Muzeu Gaudi. După ce am pășit în această casă memorială, am putut observa și admira colecții de mobilier proiectate și sculptate chiar de Gaudi. Aceasta a fost reședința artistului pentru mai bine de 20 de ani între 1906 și 1925, timp în care și-a conceput și retușat planurile de construcție ale Bazilicii Sagrada Família, deoarece această casă oferă o panoramă perfectă către piața centrală.

După ce am făcut un tur al casei memoriale și am admirat parcul, ne-am continuat mai departe călătoria pe străzile abrupte ale Barcelonei către cazare deoarece, eram extenuați, dar entuziasmați să pornim într-o altă călătorie ziua următoare.

Catedrala Sfintei Cruci și a Sfintei Eulalia

În ce-a de-a doua zi ne-am continuat călătoria prin oraș, îndreptându-ne către celebrul bulevard La Rambla. După ce am făcut mai multe opriri în magazinele din centru pentru a face câteva cumpărături, am ajuns la Catedrala Sfintei Cruci și a Sfintei Eulalia, cunoscută și sub numele Catedrala din Barcelona. Încă de la intrare, catedrala te copleșește cu grandoarea ei și cu detaliile sculptate în stil gotic. Catedrala a fost construită între sec. XIII-XV, iar anul în care construcția a fost finisată a fost 1448. Bolta interioară este ornamentată cu o multitudine de capete de gargui, care oferă bisericii un aer mitic.

Această catedrală este dedicată Sf. Eulalia, care este totodată și protectoarea orașului Barcelona. Sf. Eulalia a trăit între anii 290 – 303 d.Hr. și a fost martirizată, suferind chinuri îngrozitoare din cauza credinței sale puternice. Rămășite din trupul său se află în cripta catedralei care poate fi vizitată de turiști.

Castelul Montjuïc

Ultimul dar nu cel din urmă obiectiv turistic pe care l-am vizitat înaintea plecării noastre din Barcelona a fost Castelul Montjuïc. Acest castel datează din sec. al XVII-lea, fiind construit pe dealul Montjuïc și a fost martorul nenumăratelor revolte și războaie purtate pe mare. În ultimii 350 de ani, Castelul Montjuïc a avut un rol decisiv în istoria Barcelonei, devenind un simbol după înfrângerea Cataloniei în fața Spaniei din 1714. De atunci, tunurile castelului au bombardat orașul Barcelona, iar în diferite ocazii castelul a fost folosit în mod repetat ca centru de tortură timp de trei secole.

Totodată, între 1936 – 1939, castelul a devenit centru de tortură și de execuție a prizonierilor politici din Războiul Civil. Printre aceștia, Lluís Companys, care a fost președintele Generalității din Catalonia în timpul războiului civil spaniol. Companys a fost executat la ordinul statului spaniol la Castelul Montjuïc în anul 1940.

Odată cu această ultimă experiență s-a încheiat și sejurul nostru în Spania, precum și călătoria noastră prin Europa. Experiențele pe care le-am trăit în aproape 2 săptămâni au fost extraordinare și de neuitat.

Sper ca aceste articole să vă captiveze și să vă fie de ajutor în gestionarea unei viitoare călătorii. Abia aștept să împărtășim impresii și gânduri din călătoriile pe care le întreprindeți. În scurt timp voi posta și un Vlog al călătoriei noastre prin Europa. Așadar, rămâneți pe aproape! 😀

UPDATE! Dacă vrei să citești articolul Playing with the monkeys in Gibraltar apasă AICI.

UPDATE! Dacă vrei să citești articolul Trip to Faro & Albufeira | Portuguese Riviera apasă AICI.

UPDATE! Dacă vrei să citești articolul Călătorie în orașul sfânt Lourdes din Franța apasă AICI.

Vă mulțumesc frumos pentru susținere! 🙂

See you soon! 😉