În acest articol voi vorbi despre cea de-a doua parte a călătoriei în Republica Cehă, în care vă voi prezenta principalele obiective turistice pe care le-am vizitat într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării, Kutná Hora, mâncărurile tradiționale pe care le-am degustat, cât și experiența pe care am avut-o la Palatul Sychrov.

Kutná Hora este un oraș din Regiunea Centrală a Boemiei, care se află la aprox. 80 km. Est față de Praga, distanța putând fi parcursă într-o oră pe autostradă. Celebritatea acestui oraș se datorează, printre multe altele și mănăstirilor și bisericilor construite în zonă care sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceste bijuterii arhitecturale reușesc să fascineze zeci de mii de turiști anual din toate colțurile lumii prin frumusețea și unicitatea lor.

Osuarul din Sedlec

Biserica de cimitir cu hramul „Tuturor Sfinților” (Hřbitovní kostel Všech Svatých) se află în suburbia Sedlec a orașul Kutná Hora. Acest monument se numără printre cele 12 locuri din Republica Cehă, care se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Această biserică construită în stil gotic a fost fondată la sfârșitul sec. al XIV-lea. Construcția se întinde pe două etaje, care adăpostesc o capelă la etajul superior și osuarul la subsol.

Potrivit legendei locale, la începutul sec. al XIV-lea, cimitirul a început să se extindă foarte mult din cauza epidemiilor de foamete și ciumă. Documentele conservate au arătat că la acea vreme, cimitirul număra peste 30.000 de morminte, iar la începutul sec. al XV-lea, în timpul Războaielor Husite, alți aproximativ 10.000 de oameni au fost îngropați aici.

La sfârșitul sec. al XV-lea, proporțiile cimitirului au început să fie reduse treptat, iar aproximativ 60.000 de rămășițe ale scheletelor umane au fost depozitate în capela bisericii de la subsol. Acestea au fost ulterior folosite pentru decorarea lăcașului în sec. al XVI-lea.

Potrivit unei alte legende locale, 1511 oase au fost așezate sub forma a 6 piramide mari de către un călugăr aproape orb din Sedlec. Decorațiile care împodobesc interiorul capelei, precum piramidele, dar și candelabrul de dimensiuni impresionante compus în întregime din oase, poartă un mesaj transmis din generație în generație: MEMENTO MORI! – Adu-ți aminte că vei muri! Cu alte cuvinte: Ce suntem noi acum, tu vei ajunge, iar ce ești tu acum, noi am fost cândva!

Acest mesaj ne ajută să înțelegem simbolistica osuarului, precum și însemnătatea lui care este în continuare importantă până în ziua de astăzi. Scopul acestui osuar nu este de a celebra sau de a venera moartea, ci de a promova conceptul creștin de egalitate al tuturor oamenilor în fața lui D-zeu.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului și a Sf. Ioan Botezătorul

Această catedrală, care se află la numai 3 minute de mers pe jos de Osuarul din Sedlec, este un monument istoric unic al Republicii Cehe, fiind inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Catedrala a fost construită între anii 1290 1320, fiind considerată cea mai mare clădire sacră din Boemia și Moravia la acea vreme. În timpul Războaielor Husite din sec. al XV-lea, construcția a avut de suferit, deoarece a fost arsă de armata husită și a rămas în ruină mai bine de 200 de ani.

La sfârșitul sec. al XVII-lea și începutul sec. al XVIII-lea, catedrala a fost reconstruită în stil baroc, cunoscut mai târziu drept baroc-gotic. Altarul este luminat din plin de cele peste 100 de ferestre, care refractează diferite culori. De o parte și de alta a naosului sunt expuse unele dintre cele mai importante picturi ale istoriei Imperiul Austriac.

Potrivit celor mai recente cercetări ale istoricilor și arheologilor, mănăstirea din Sedlec este cea mai veche construcție prezervată construită în stil gotic din lume, fiind și una dintre cele mai vechi comori arhitecturale ale Republicii Cehe.

Mâncarea tradițională

Cu toate că am petrecut o scurtă perioadă de timp în Kutná Hora, am reușit să degustăm și deferite delicatese tradiționale bucătăriei cehești. Astfel, am făcut un popas la hanul denumit: La Leul de Aur (Hostinec U Zlatého Lva) și ne-am delectat cu cele mai bune măncăruri.

Am încercat Svíčková na smetaně, houskový knedlík s brusinkami (Friptură de vită cu găluște de pâine în sos de merișoare și smântână).

Un alt fel de mâncare pe care l-am degustat a fost Španělský ptáček s vařenou rýží (Rulouri din carne de vită și șuncă cu orez fiert).

Cel de-al treilea fel de mâncare tradițională pe care l-am încercat a fost Moravský vrabec, bramborový knedlik a zelí (Friptură de porc cu găluște de cartofi și varză).

Toate aceste feluri de mâncare au fost servite alături de o bere rece cehească, Kozel, fabricată în Velké Popovice.

Catedrala Sf. Barbara din Kutná Hora

Această catedrală catolică construită la sfârșitul sec. al XIV-lea a fost menită să eclipseze Catedrala Sf. Vitus din Praga, iar primăria orașului de la acea vreme s-a străduit să strângă suficienți bani din exploatarea minelor de argint din zonă pentru construcția acestei capodopere arhitecturale.

Datorită grandorii sale, Catedrala Sf. Barbara din Kutná Hora se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1995. Această construcție, care prezintă dimensiuni cu adevărat impresionante: 70 metri lungime, 40 metri lățime și peste 30 metri înălțime, poate concura din plin cu Catedrala Notre-Dame din Paris.

Biserca și-a căpătat acest nume, deoarece Sf. Barbara este considerată a fi protectoarea minerilor, pompierilor și alpiniștilor. Sute de legende locale o evocă pe Sf. Barbara ca figură principală a miracolelor care au avut loc în acest oraș. Astfel, localnicii au ridicat în cinstea ei acest lăcaș de cult.

Din păcate, timpul destul de scurt și vremea potrivnică ne-au împiedicat să admirăm sculpturile din interiorul catedralei. Însă, am fost nespus de bucuroși că i-am putut admira grandoarea chiar și din curtea interioră.

Palatul Sychrov

Palatul Sychrov se află la 85 km. Nord-Est de Praga, în regiunea Liberec. Această clădire superbă construită în stil neo-gotic datează din sec. al XIX-lea, fiind una dintre locurile preferate de relaxare ale turiștilor datorită parcului imens amenajat pe terenul propriu.

În prima jumătate a sec. al XIX-lea, acest palat a intrat în posesia familiei Rohan, care era compusă din vestiți membri ai aristocrației franceze exilați odată cu Revoluția Franceză.

Parcul interior se întinde pe 23 ha și cuprinde o colecție impresionată de specimene de plante și arbori. Toate acestea alcătuiesc tabloul unei grădini botanice unice și personale.

Datorită splendorii și frumuseții sale, palatul împreună cu grădinile interioare au servit deseori drept locație principală a numeroase filme cehe, printre care Kočičí princ (1978) / Prințul Pisică și Romanovci (1997) / Familia Romanov.

Acestea fiind spuse, călătoria noastră în minunata Republică Cehă a ajuns la final. Timp de o săptămână am vizitat unele dintre cele mai frumoase locuri și am încercat pe cât posibil să ne bucurăm de sentimentul de libertate și liniște pe care ți-l oferă această țară plină de istorie și magie.

În scurt timp voi posta și Vlogul călătoriei noastre prin Republica Cehă pe canalul de YouTube, pe care îl puteți accesa apăsând AICI. Așadar, rămâneți aproape! 😀

UPDATE! Dacă vrei să citești articolul Follow me to Barcelona & Alhambra apasă AICI.

UPDATE! Dacă vrei să citești articolul Playing with the monkeys in Gibraltar apasă AICI.

UPDATE! Dacă vrei să citești articolul Trip to Faro & Albufeira | Portuguese Riviera apasă AICI.

UPDATE! Dacă vrei să citești articolul Călătorie în orașul sfânt Lourdes din Franța apasă AICI.

Vă mulțumesc frumos pentru susținere! 🙂

See you soon! 😉